Σύντομη βιογραφία του στρατάρχη Χέρμπερτ Κίτσενερ

Ο Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος Κόμης Κίτσενερ του Χαρτούμ, ήταν ένας από τους πιο διάσημους Βρετανούς στρατάρχες του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Πασίγνωστος από τη συμμετοχή του στους αποικιακούς πολέμους της Μεγάλης Βρετανίας και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κίτσενερ αποτέλεσε το σύμβολο της βρετανικής αυτοκρατορικής ισχύος.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Κίτσενερ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1850 στο Μπάλλυλονγκφορντ της κομητείας Κέρρυ στην Ιρλανδία. Ήταν γιος του αντισυνταγματάρχη Χένρυ Οράτιου Κίτσενερ και της Φράνσις Ανν Σεβαλλιέ. Σπούδασε στην Ελβετία και στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Γούλιτς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Κατετάγη στο Βασιλικό Σώμα Μηχανικών και άρχισε την καριέρα του ως γεωδαίτης στην Παλαιστίνη και την Κύπρο.

Στη διάρκεια του Γάλλο-πρωσικού πολέμου (1870-71) ο Κίτσενερ υπηρέτησε ως εθελοντής στις γαλλικές δυνάμεις. Αρρώστησε από πνευμονία και επέστρεψε με τον πατέρα του στην Αγγλία. Επιπλήχθηκε για την πράξη του αυτή από τον αρχιστράτηγο του βρετανικού στρατού Πρίγκιπα Γεώργιο, Δούκα του Καίμπριτζ, επειδή παραβίασε τη βρετανική ουδετερότητα.

Αποστολή στην Παλαιστίνη

Το 1874 η Βρετανική Εταιρία Εξερεύνησης της Παλαιστίνης ανέθεσε στον Κίτσενερ τη σχεδίαση ενός λεπτομερούς τοπογραφικού χάρτη των Αγίων Τόπων. Ο Κίτσενερ μαζί με τον συνάδελφο του αξιωματικό Claude Conder εξερεύνησαν την Παλαιστίνη μεταξύ 1874 και 1877. Στην αποστολή τους, που έμεινε γνωστή ως Εξερεύνηση της Δυτικής Παλαιστίνης, οι δυο άντρες μελέτησαν την τοπογραφία της περιοχής και κατέγραψαν τα τοπωνύμια της, καθώς επίσης τη χλωρίδα και την πανίδα της. Το 1878 ο Κίτσενερ μετέβη στην Κύπρο για να αναλάβει την εξερεύνηση και τοπογραφική έρευνα του καινούργιου προτεκτοράτου της Μ. Βρετανίας και το 1879 έγινε αντιπρόξενος της Ανατολίας.

Η εκστρατεία στο Σουδάν και η μάχη του Ομντουρμάν

Η φήμη του Κίτσενερ ως λαμπρού στρατιωτικού ηγέτη αποκρυσταλλώθηκε στην εκστρατεία του Σουδάν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1880 το Σουδάν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κινήματος του Μαχντί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρόμπερτ Σέσιλ, 3ος Μαρκήσιος του Σώλσμπερυ, θορυβημένος από την εξάπλωση των ισλαμιστών, επιδίωξε την ανακατάληψη του Σουδάν με σκοπό την προστασία της Αιγύπτου και της διώρυγας του Σουέζ.

Το 1896 ο Κίτσενερ διορίστηκε αρχιστράτηγος των βρετανικών και αιγυπτιακών δυνάμεων με αποστολή να εξαρθρώσει το ισλαμικό κίνημα του Μαχντί. Η εκστρατεία ανακατάληψης του Σουδάν διήρκησε δυο χρόνια και κορυφώθηκε στη μάχη του Ομντουρμάν το 1898. Οι δυνάμεις του Κίτσενερ, διαθέτοντας στρατιωτική υπεροπλία, συνέτριψαν τους πολεμιστές του Μαχντί (Ανσάρ) και αποκατέστησαν τον βρετανικό έλεγχο στο Σουδάν.

Ο Κίτσενερ έγινε Κυβερνήτης-Στρατηγός του Σουδάν το 1898 και έθεσε τις βάσεις μιας σωστής και δίκαιης διακυβέρνησης. Πρώτο μέλημα του ήταν η θέσπιση ενός εκπαιδευτικού συστήματος προσιτού σε όλα τα παιδιά. Ξανάχτισε τα τζαμιά του Χαρτούμ και καθιέρωσε την Παρασκευή, την ιερή ημέρα των μουσουλμάνων, ως την επίσημη ημέρα ανάπαυσης. Εγγυήθηκε τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών του Σουδάν και απαγόρεψε στους Χριστιανούς ευαγγελιστές ιεραπόστολους τον προσηλυτισμό.

Η συμμετοχή του στον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς

Η επόμενη σημαντική αποστολή του Κίτσενερ ήταν στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου των Μπόερς (1899-1902). Αρχικά διορίστηκε Επιτελάρχης του Λόρδου Ρόμπερτς και αργότερα έγινε Αρχιστράτηγος των βρετανικών δυνάμεων. Ο ανταρτοπόλεμος των Μπόερς ανάγκασε τον Κίτσενερ να υιοθετήσει την τακτική της καμμένης γης, της καταστροφής των αγροκτημάτων και της κατασκευής στρατοπέδων συγκέντρωσης, προκειμένου να τους υποτάξει. Αυτές οι μέθοδοι, αν και οδήγησαν στο τέλος του πολέμου με νικητές τους Βρετανούς, προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων γυναικόπαιδων των Μπόερς και αμαύρωσαν τη φήμη του Κίτσενερ.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο θάνατος του

Το 1914 ο Κίτσενερ ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα της βρετανικής πολιτικής σκηνής και Υπουργός Πολέμου στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Χένρυ Άσκουιθ. Προέβλεψε ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν αιματηρός και θα διαρκούσε πολύ. Έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της συνολικής δύναμης του βρετανικού στρατού, αφού κατάφερε να στρατολογήσει ένα εκατομμύριο νέους με τη θρυλική αφίσα του Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΙΤΣΕΝΕΡ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ.

Ο Κίτσενερ έδωσε μεγάλη ώθηση στην πολεμική προσπάθεια της Μ. Βρετανίας έως το 1915, αυξάνοντας την παραγωγή πυρομαχικών και παρέχοντας στο έθνος έναν στρατό ικανό να ανταποκριθεί στην ηπειρωτική του δέσμευση. Ωστόσο η αποτυχία της εκστρατείας των Δαρδανελίων και η «κρίση των οβίδων» έφεραν βαρύ πλήγμα στο κύρος του.

Η καριέρα του τερματίστηκε με το ξαφνικό θάνατο του το καλοκαίρι του 1916. Το καταδρομικό HMS Hampshire που τον μετέφερε στη Ρωσία για μια διπλωματική αποστολή τριών εβδομάδων βυθίστηκε από μια γερμανική νάρκη έξω από τις ακτές της Σκωτίας. Μόνο δώδεκα άντρες διασώθηκαν από το ναυάγιο, ενώ το σώμα του Κίτσενερ δε βρέθηκε ποτέ.

Ο θρύλος του Κίτσενερ

Ο Χέρμπερτ Κίτσενερ ήταν ένας πιστός και ακούραστος υπηρέτης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αν και οι μέθοδοι του προκαλούσαν συχνά ηθικά ζητήματα. Μετά το θάνατο του έγινε μια μυθική φιγούρα της βρετανικής ιστορίας, ένα σύμβολο της αυτοκρατορικής ισχύος και επιβολής. Η επιρροή του στη χάραξη της βρετανικής στρατηγικής κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τον κατατάσει ανάμεσα στις σπουδαιότερες προσωπικότητες της στρατιωτικής ιστορίας της Μ. Βρετανίας.

Top