Η μάχη του Ταμάι
13 Μαρτίου 1884

Η μάχη του Ταμάι ήταν η δεύτερη μάχη που έδωσαν οι Βρετανοί στο Σουδάν κατά των δυνάμεων του Μαχντί. Και σε αυτή τη μάχη ήταν οι νικητές. Όμως, παρά τις δυο συνεχόμενες νίκες τους, το ανατολικό Σουδάν, εκτός του Σουακίμ, παρέμεινε στα χέρια του Οσμάν Ντίγκνα. Η εκστρατεία του Γκράχαμ τελείωσε στις 28 Μαρτίου 1884.

Tamai-AA

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο βρετανικός στρατός

Η βρετανική δύναμη που έλαβε μέρος στη μάχη του Ταμάι είχε την ίδια σύνθεση με αυτή της προηγούμενης μάχης στο Ελ Τέμπ. Διέθετε 4.500 άντρες περίπου κατανεμημένους σε δυο ταξιαρχίες πεζικού και μια ιππικού.

  • 1ο τάγμα του 42ου Συντάγματος Black Watch
  • 3ο τάγμα του 60ου Συντάγματος King's Royal Rifle Corps
  • 1ο τάγμα του 75ου Συντάγματος Gordon Highlanders
  • 2ο τάγμα του 89ου Συντάγματος Royal Irish Fusiliers
  • 1ο τάγμα του 65ου Συντάγματος York and Lancaster
  • 10ο Ουσάρων
  • 19ο Ουσάρων
  • Έφιππο πεζικό
  • Βασιλικό Σώμα Μηχανικού
  • 22 πυροβόλα και 6 πολυβόλα

Ο στρατός των Ανσάρ

Οι Ανσάρ είχαν χάσει πολλούς πολεμιστές κατά την προηγούμενη μάχη του Ελ Τέμπ. Παρόλα αυτά ο Οσμάν Ντίγκνα κατόρθωσε να συγκεντρώσει 10.000 άντρες οπλισμένους με δόρατα, σπαθιά και ασπίδες. Αυτοί οι πολεμιστές ήταν φανατισμένοι και έτοιμοι να πεθάνουν για τον Μαχντί.

Gerald Graham
Redvers Buller
Osman Digna

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Μαθαίνοντας στις 10 Μαρτίου για την παρουσία μιας μεγάλης εχθρικής δύναμης κοντά στο Ταμάι, ο Γκράχαμ αποφάσισε να κινηθεί εναντίον της και να τη νικήσει σε μια αποφασιστική μάχη. Έτσι, έστειλε το σύνταγμα των Black Watch να δημιουργήσει έναν καταυλισμό κοντά στην περιοχή και να περιμένει την άφιξη του υπόλοιπου στρατού, που έφτασε εκεί στις 11 Μαρτίου.

Οι άντρες του βρετανικού στρατού άφησαν τον καταυλισμό την επόμενη ημέρα και κινήθηκαν προς το Ταμάι οργανωμένοι σε δυο μεγάλα τετράγωνα πεζικού. Το τετράγωνο της 2ης ταξιαρχίας πεζικού του Ντέιβις προπορεύονταν. Πιο πίσω ακολουθούσε το τετράγωνο της 1ης ταξιαρχίας του υποστράτηγου Ρέντβερς Μπούλερ (Redvers Buller). Τα δυο συντάγματα των Ουσάρων ακολουθούσαν τη 2η ταξιαρχία. Οι Ανσάρ βρίσκονταν κρυμμένοι σε μια χαράδρα κοντά στο Ταμάι αθέατοι από τους Βρετανούς.

Όταν οι άντρες της 2ης ταξιαρχίας πλησίασαν κοντά στη χαράδρα, δέχτηκαν ξαφνική επίθεση από τους φανατικούς πολεμιστές του Μαχντί. Τα πυκνά πυρά των αντρών του Ντέιβις δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν και με την κάλυψη του καπνού, πλησίασαν κοντά στο τετράγωνο. Αμέσως οι άντρες του συντάγματος Black Watch όρμησαν κατά μέτωπο μαζί με ένα τμήμα των αντρών του 65ου συντάγματος York and Lancaster. Η κίνηση αυτή άφησε ένα κενό στη βρετανική διάταξη, μέσα από το οποίο όρμησαν οι Ανσάρ προς το κέντρο του τετραγώνου, κυριεύοντας μερικά πολυβόλα Gatling. Η πίεση του εχθρού ανάγκασε τους άντρες της 2ης ταξιαρχίας να οπισθοχωρήσουν συντεταγμένα 800 γιάρδες.

Την ίδια στιγμή, οι άντρες της 1ης ταξιαρχίας του Μπούλερ δέχονταν άγρια επίθεση από τους Ανσάρ. Κατάφεραν όμως να τους απωθήσουν και έστρεψαν τα πυρά τους προς τα αριστερά, κατά του εχθρού που επιτίθονταν στο δεύτερο τετράγωνο. Αμέσως, οι Ουσάροι του Στιούαρτ κάλπασαν στα αριστερά του τετραγώνου του Ντέιβις, αφίππευσαν και άρχισαν να βάλλουν κατά του εχθρού. Ύστερα από μισή ώρα, όλες οι επιθέσεις είχαν αποκρουστεί. Η 2η ταξιαρχία του Ντέιβις ανασυγκροτήθηκε και κινήθηκε προς το χωριό Ταμάι, το οποίο κατέλαβε το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι απώλειες των Βρετανών ήταν 5 αξιωματικοί και 100 άντρες νεκροί, ενώ οι Ανσάρ είχαν περίπου 2.000 νεκρούς. Οι δυο νίκες σε Ελ Τέμπ και Ταμάι είχαν θετικό αντίκτυπο στην Αγγλία και την κοινή γνώμη, αλλά μικρή αξία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Tamai battle map
Mahdist warrior
Mahdist clothing

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Άρθρα

Top