Η μάχη του Ελ Τέμπ
29 Φεβρουαρίου 1884

Το χωριουδάκι του Ελ Τέμπ βρίσκεται στο ανατολικό Σουδάν κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί δόθηκε η πρώτη μάχη των Βρετανών υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Σερ Τζέραλντ Γκράχαμ κατά των Ανσάρ, όπως λέγονταν οι πολεμιστές του Μαχντί, υπό τη διοίκηση του Οσμάν Ντίγκνα.

19th Hussars at El Teb

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο βρετανικός στρατός

Ο Βρετανικός στρατός που έλαβε μέρος στη μάχη του Ελ Τέμπ ήταν δύναμης 4.500 αντρών περίπου. Οι αξιωματικοί και άντρες του προέρχονταν από όλα τα διάσημα συντάγματα πεζικού και ιππικού της αυτοκρατορίας.

  • 1ο τάγμα του 42ου Συντάγματος Black Watch
  • 3ο τάγμα του 60ου Συντάγματος King's Royal Rifle Corps
  • 1ο τάγμα του 75ου Συντάγματος Gordon Highlanders
  • 2ο τάγμα του 89ου Συντάγματος Royal Irish Fusiliers
  • 1ο τάγμα του 65ου Συντάγματος York and Lancaster
  • 10ο Ουσάρων
  • 19ο Ουσάρων

Τη δύναμη συμπλήρωναν άντρες του Βασιλικού Σώματος Μηχανικού, άντρες της Ναυτικής ταξιαρχίας, Έφιππο Πεζικό, 28 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων και πολυβόλα Gatling και Gardner. Οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν εξοπλισμένοι με το τυφέκιο Martini-Henry μονής βολής με ξιφολόγχη. Οι στολές τους ήταν κυρίως χρώματος χακί και έφεραν κράνος. Οι άντρες του ιππικού ήταν εξοπλισμένοι με σπαθί και καραμπίνα.

Ο στρατός των Ανσάρ

Οι Ανσάρ είχαν στη διάθεση τους 6.000 πολεμιστές περίπου, 4 πυροβόλα Κρουπ και 1 πολυβόλο Gatling. Απέναντι στο σύγχρονο στρατό των Βρετανών, ήταν οπλισμένοι με παραδοσιακά δόρατα και ασπίδες. Μερικοί από αυτούς έφεραν τυφέκια. Δε διέθεταν ιππικό.

Gerald Graham
Osman Digna
Beja

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το 10ο σύνταγμα Ουσάρων και ο αντιστράτηγος Σερ Τζέραλντ Γκράχαμ (Sir Gerald Graham) αποβιβάστηκαν στο Σουακίμ στην Ερυθρά θάλασσα στις 20 Φεβρουαρίου 1884, με αποστολή να αντικαταστήσουν την αιγυπτιακή φρουρά του Τοκάρ. Η υπόλοιπη δύναμη συγκεντρώθηκε εκεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Στις 22 του μηνός ο Γκράχαμ έμαθε την πτώση του Τοκάρ στις δυνάμεις του Μαχντί. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τους Βρετανούς να αλλάξουν τακτική και να περάσουν στην αντεπίθεση με στόχο μια νίκη κατά του Μαχντί. Η βρετανική δύναμη κατευθύνθηκε νότια προς το Τρινκατάτ, όπου έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι Βρετανοί άφησαν το Τρινκατάτ στις 29 Φεβρουαρίου και κινήθηκαν στην ενδοχώρα προς το Τοκάρ. Ο Οσμάν Ντίγκνα, μαθαίνοντας την κίνηση αυτή, οχύρωσε ένα εγκαταλελειμμένο διυλιστήριο ζάχαρης κοντά στο χωριουδάκι του Ελ Τέμπ. Ο βρετανικός στρατός προχωρούσε μέσα στην έρημο σε σχηματισμό τετραγώνου. Στο κέντρο του βρίσκονταν οι καμήλες που μετέφεραν τα κιβώτια με τα πυρομαχικά και τις ιατρικές προμήθειες. Τα δυο συντάγματα των Ουσάρων και το Έφιππο πεζικό ακολουθούσαν σε απόσταση.

Τη στιγμή που πλησίαζαν το Ελ Τέμπ, οι Ανσάρ άνοιξαν πυρ κατά του τετραγώνου με τα πυροβόλα τους, καλυπτόμενοι πίσω από αναχώματα και χαμηλούς λόφους γύρω από το χωριό. Αμέσως ο Γκράχαμ έδωσε διαταγή στους άντρες του να πέσουν στο έδαφος ώστε να επιτρέψουν στα πυροβόλα να βάλλουν κατά των Ανσάρ από το κέντρο του τετραγώνου. Οι επιτυχημένες βολές τους σίγησαν τα εχθρικά πυροβόλα. Αμέσως οι άντρες σηκώθηκαν και συνέχισαν την κίνηση τους. Σκοπός του Γκράχαμ ήταν να υπερκεράσει το αριστερό του εχθρού και να τους επιτεθεί κατά μέτωπο.

Ο ελιγμός πραγματοποιήθηκε με επαγγελματική ακρίβεια. Τα συντάγματα των Ουσάρων και το Έφιππο πεζικό βρίσκονταν τώρα στη δεξιά πλευρά του τετραγώνου. Τη στιγμή εκείνη, περίπου 2.000 Ανσάρ επιτέθηκαν μανιασμένα κατά των Βρετανών, κραδαίνοντας τα σπαθιά και τις λόγχες τους. Μερικές όμως ομοβροντίες από τα πυροβόλα και τα εύστοχα πυρά των αντρών με τα Martini-Henry, ανάγκασαν τους πολεμιστές του Μαχντί να αποσυρθούν πίσω στις θέσεις τους.

Νομίζοντας λανθασμένα ότι υποχωρούν, ο υποστράτηγος Χέρμπερτ Στιούαρτ (Herbert Stewart) διέταξε τους Ουσάρους να επιτεθούν. Το ανώμαλο και γεμάτο θάμνους πετρώδες έδαφος δεν ήταν κατάλληλο για επελάσεις ιππικού. Οι Ανσάρ, καλυπτόμενοι σε μικρές κοιλότητες, έριχναν στα πόδια των αλόγων μπούμερανγκ για να τα σπάσουν και ορμούσαν στους ιππείς με μεγάλα σπαθιά, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα το πεζικό κινήθηκε στα νώτα του εχθρού, κατέλαβε το διυλιστήριο ζάχαρης και εισήλθε στο Ελ Τέμπ. Η μάχη τελείωσε αργά το μεσημέρι. Οι ηττημένοι Ανσάρ υποχώρησαν προς την ενδοχώρα.

Ο Γκράχαμ άφησε τους άντρες του συντάγματος Black Watch στο Ελ Τέμπ και έφτασε στις 3 Μαρτίου με την υπόλοιπη δύναμη στο Τοκάρ. Παίρνοντας μαζί του μερικούς επιζώντες, επέστρεψε στο Σουακίμ στις 5 Μαρτίου. Οι απώλειες των Βρετανών στη μάχη του Ελ Τέμπ ήταν 5 αξιωματικοί και 34 άντρες νεκροί, ενώ οι Ανσάρ είχαν περίπου 2.500 νεκρούς.

Gatling Gun
El Teb battle map
Gardner Gun

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Άρθρα

Top