ΟΜΝΤΟΥΡΜΑΝ 1898. Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΙΤΣΕΝΕΡ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΟΜΝΤΟΥΡΜΑΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΡΒΙΣΗΔΩΝ

Ο Μαχντί πέθανε από τύφο τον Ιούνιο του 1885 και ο διάδοχος του Khalifa Abdullahi μετέφερε την πρωτεύουσα του Σουδάν στο Ομντουρμάν. Το Σουδάν ήταν ένα από τα πιο ισχυρά κράτη στην Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Khalifa προσπάθησε να επεκτείνει την κυριαρχία του στη περιοχή και αναπόφευκτα ήρθε αντιμέτωπος με τις άλλες δυνάμεις.

Το 1887 άρχισε ο πόλεμος με την Αιθιοπία που τελείωσε με τη μάχη του Γκαλαμπάτ (Gallabat). Η μάχη του Γκαλαμπάτ ήταν η τελευταία πύρρεια νίκη των Ανσάρ. O Khalifa εισέβαλε το 1889 στην Αίγυπτο, αλλά ηττήθηκε στη μάχη του Τοσκί (Toski) από τον αναγεννημένο αιγυπτιακό στρατό, που διοικούνταν από Βρετανούς αξιωματικούς. Οι Βέλγοι που κατείχαν το Κογκό διεκδικούσαν το νότιο Σουδάν. Το 1893 ο ιταλικός στρατός νίκησε τους Ανσάρ στη μάχη του Αγκορντάτ (Agordat) στην Αιθιοπία και το 1894 κατέλαβε την Κασάλα (Kassala) στο ανατολικό Σουδάν. Το κράτος των Δερβίσηδων έπνεε τα λοίσθια.

επίθεση Δερβίσηδων στο Σουδάν 1898

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ

Η εκστρατευτική δύναμη που συμμετείχε στην ανακατάληψη του Σουδάν υπό τη διοίκηση του Χέρμπερτ Κίτσενερ δεν ήταν αμιγώς βρετανική. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελούνταν από Αιγυπτιακά και Σουδανικά στρατεύματα. Τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Σουδανοί έδειξαν μια πειθαρχία στο πεδίο της μάχης και σήκωσαν το βάρος των πολεμικών επιχειρήσεων. Στη μάχη του Ομντουρμάν πήραν μέρος 8.200 Βρετανοί στρατιώτες και 17.600 Αιγύπτιοι και Σουδανοί.

στρατιώτες των Cameron Highlanders Σουδάν 1898

Ο στρατός του Khalifa ήταν υπο διάλυση. Η κακή ποιότητα των όπλων, ο μικρός αριθμός τυφεκιοφόρων και η έλλειψη αποτελεσματικού δικτύου εφοδιασμού είχαν ως συνέπεια τη σταδιακή παρακμή και αποσύνθεση του. Η υποτίμηση του αξιόμαχου του στρατού του Κίτσενερ και της τεχνολογίας που διέθετε οδήγησαν στις απανωτές ήττες στα πεδία των μαχών και στην τελική διάλυση του κράτους του.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

1) Τυφέκιο Lee-Metford. Δημιούργημα του Βρετανού σχεδιαστή όπλων James Paris Lee και του Βρετανού μηχανικού William Ellis Metford. Αντικατέστησε το τυφέκιο Martini-Henry το 1888 και χρησιμοποιήθηκε από το βρετανικό πεζικό σε όλους τους αποικιοκρατικούς πολέμους της Βικτωριανής εποχής την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα μέχρι την αντικατάσταση του από το τυφέκιο Lee-Enfield.

τυφέκιο Lee-Metford

2) Πολύβολο Maxim. Δημιούργημα του Sir Hiram Stevens Maxim το 1883. Ήταν το πρώτο υγρόψυκτο πολυβόλο στην ιστορία και αντικατέστησε τα πολυβόλα Gatling και Gardner. Η υγρόψυξη καθιστούσε το πολυβόλο περισσότερο αποτελεσματικό στο πεδίο της μάχης, αφού μπορούσε να ρίχνει πιο πολλές σφαίρες για περισσότερο χρόνο χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της κάννης.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ


η μάχη του Firket Σουδάν 1896

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ VIDEOS

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

YouTube videos

Top