ΧΑΡΤΟΥΜ 1885

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Η ιστορία του Σουδάν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις περιόδους. 1) Η κατάκτηση του Σουδάν από την Αίγυπτο το 1820, 2) Η άνοδος του Μαχντί και ο ιερός πόλεμος (jihad) εναντίον της αιγυπτιακής κατοχής 1881-1883, 3) Η είσοδος της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο και η πτώση του Χαρτούμ 1884-1885 και 4) Η εκστρατεία του Κίτσενερ το 1896-1898 και η ανακατάληψη του Σουδάν.

Η Αίγυπτος υπό την ηγεσία του Χεδίβη Ismail επιθυμούσε να επεκτείνει την κυριαρχία της νότια και έτσι εισέβαλλε στο Σουδάν το 1820. Το Χαρτούμ έγινε πρωτεύουσα της νέας επαρχίας το 1822. Η βαριά φορολογία, η υποδούλωση του πληθυσμού και ο απόλυτος έλεγχος του εμπορίου οδήγησε μεγάλο μέρος του λαού του Σουδάν στην εξαθλίωση. Το 1881 ένας Σουδανός ισλαμιστής κληρικός, ο Mohammed Ibn Ahmed el-Sayyid Abdullah, προέβαλλε τον εαυτό του ως Μεσσία (Μαχντί) και κήρυξε ιερό πόλεμο εναντίον των Αιγύπτιων τυράννων. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέτυχε να καταστείλει την επανάσταση και έχασε τον έλεγχο του Σουδάν.

πόλεμοι Σουδάν 19ος αιώνας

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ

Τα βρετανικά στρατεύματα που πολέμησαν στο Σουδάν ήταν οργανωμένα σε ταξιαρχίες και ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την πλήρη δύναμη του Mahdi. Οι ταξιαρχίες διαιρούνταν σε συντάγματα, που αποτελούνταν από τάγματα των οκτώ λόχων με 120 άντρες ο καθένας. Τα συντάγματα ιππικού είχαν τέσσερις ίλες των 160 αντρών και οι πυροβολαρχίες έξι πυροβόλα και 113 άντρες.

Ο στρατός του Μαχντί, οι Ansar ή Δερβίσηδες για τη Δύση αποτελούνταν από άντρες όλων των φυλών του Σουδάν. Η ήττα του Χίκς στη μάχη του Ελ Ομπέιντ ήταν η αρχή της δημιουργίας ενός στρατού ικανού σε θέματα τακτικής και ελιγμών. Ο στρατός των Ansar αποτελούνταν από πολεμιστές, που ήταν οπλισμένοι με σπαθιά, λόγχες και ασπίδα. Υπήρχαν επίσης μονάδες ιππικού και τυφεκιοφόρων.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

Τα όπλα των Βρετανών στο Σουδάν 1884-85

1) Πολυβόλο Gatling. Δημιούργημα του Dr Richard Gatling το 1861 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Βρετανούς στον πόλεμο των Ζουλού και στο Αφγανιστάν το 1879. Έμεινε σε υπηρεσία μέχρι την εμφάνιση του πολυβόλου Maxim τη δεκαετία του 1890.

2) Πολυβόλο Gardner. Χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από τους άντρες της Ναυτικής ταξιαρχίας στους πολέμους του Σουδάν το 1884-1885. Δημιούργημα του William Gardner το 1870, ενός βετεράνου του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας εισήγαγε το πολυβόλο Gardner σε υπηρεσία το 1881.

3) Τυφέκιο Martini-Henry μοντέλο 1871. Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό Friedrich von Martini και τον Σκωτσέζο Alexander Henry. Ήταν το βασικό όπλο του Βρετανού στρατιώτη για περισσότερο από 30 χρόνια.

4) Πολυβόλο Nordenfelt μοντέλο 1883. Δημιούργημα του Σουηδού μηχανικού Helge Palmcrantz το 1873. Η παραγωγή του όπλου έγινε από τον Σουηδό Thorsten Nordenfelt, ο οποίος εργάζονταν στο Λονδίνο. Το πολυβόλο υιοθετήθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό ταυτόχρονα με τα πολυβόλα Gatling και Gardner. Έμεινε σε χρήση μέχρι το 1888.

τυφέκιο Martini-Henry 1885

Τα όπλα των Ansar το 1884-85

Οι Ansar χρησιμοποίησαν εναντίον των Βρετανών στο Σουδάν τα παραδοσιακά όπλα τους, δηλαδή σπαθιά, ασπίδες και ακόντια. Οι μονάδες τυφεκιοφόρων όμως ήταν οπλισμένες με τυφέκια Remington παραγωγής 1870. Το Remington ήταν δημιούργημα του Eliphalet Remington το 1860 και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς στρατούς έως το 1918. Ήταν το βασικό όπλο του αιγυπτιακού στρατού. Η επανάσταση όμως του Μαχντί και οι απανωτές ήττες του αιγυπτιακού στρατού στο Σουδάν έφεραν πολλά τυφέκια Remington στο οπλοστάσιο των Ansar.

παραδοσιακά όπλα του Σουδάν 1884

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ

σχεδιάγραμμα της μάχης του Abu Klea 1885

E-book

  • Αποκτήστε το e-book
  • Χρήσιμα videos

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι

    Top