Η μάχη του Hochkirch
14 Οκτωβρίου 1758

Η μάχη του Hochkirch ανάμεσα στον πρωσικό στρατό του Φρειδερίκου του Μεγάλου και τον αυστριακό στρατό του στρατάρχη Λεοπόλδου Ιωσήφ φον Ντάουν έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου 1758 κοντά στο χωριό Hochkirch της Σαξονίας. Η μάχη θεωρείται από τους ιστορικούς ως μια από τις μεγαλύτερες γκάφες του Φρειδερίκου, ο οποίος δεν έλαβε υπόψη τις συμβουλές των υφισταμένων του και πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι επιφυλακτικοί Αυστριακοί δεν θα του επιτίθονταν. Ο αυστριακός στρατός έστησε ενέδρα στους Πρώσους με αποτέλεσμα ο Φρειδερίκος να υποστεί μια βαριά ήττα. Παρόλα αυτά όμως ο φον Ντάουν δεν εκμεταλλεύτηκε τη νίκη του. Οι ηττημένοι Πρώσοι ανασυντάχτηκαν και κράτησαν τις θέσεις τους για τον επερχόμενο χειμώνα.

Überfall_bei_Hochkirch

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Αρχές Οκτωβρίου του 1758 ο στρατός του φον Ντάουν δυνάμεως 80.000 αντρών μπήκε στη Σαξονία και στρατοπέδευσε στο Stolpen, έχοντας διανύσει 120 χλμ. από το Görlitz μέσα σε δέκα ημέρες. Ο Φρειδερίκος, μετά τη νίκη του στη μάχη του Zorndorf το καλοκαίρι, άφησε τη μισή δύναμη του στην Πομερανία για να επιβλέπει τους Ρώσους και με το υπόλοιπο του στρατού του κινήθηκε νότια διανύοντας 180 χλμ. σε επτά ημέρες και επέστρεψε στη Σαξονία για να αναμετρηθεί με τους Αυστριακούς.

Οι δυο αντίπαλοι έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού. Ο Φρειδερίκος προσπάθησε αρκετές φορές να παρασύρει τον φον Ντάουν σε μάχη έξω από το Stolpen, αλλά εκείνος δε τσιμπούσε το δόλωμα. Οι Πρώσοι πλησίασαν σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τις θέσεις των Αυστριακών, αλλά και πάλι ο φον Ντάουν απέσυρε το στρατό του μακρύτερα και απέφυγε τη μάχη. Τότε ο Φρειδερίκος διέταξε τους άντρες του να καταδιώξουν τους Αυστριακούς. Η καταδίωξη δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και έτσι ο Φρειδερίκος δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί με το στρατό του προς το Bautzen. Εκεί έμαθε ότι ο φον Ντάουν είχε στρατοπεδεύσει στους λόφους έξω από το χωριουδάκι του Hochkirch στα ανατολικά σε απόσταση 5 χλμ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου διέταξε άμεσα το στρατηγό Wolf Frederick von Retzow με ένα σώμα στρατού να καταλάβει το λόφο Strohmberg έξω από το Hochkirch. Ο λόφος ήταν μια θέση κλειδί και αν τον κυρίευαν οι Πρώσοι, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σφοδρή επίθεση κατά της δεξιάς πτέρυγας του αυστριακού στρατού και να τον εξαναγκάσουν σε υποχώρηση. Όμως οι Αυστριακοί κατείχαν ήδη το λόφο με ισχυρές δυνάμεις και έτσι ο Retzow δεν επιχείρησε να επιτεθεί. Η μη τήρηση των διαταγών του Φρειδερίκου είχε ως συνέπεια την προσωρινή απομάκρυνση του από το στράτευμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

Το Hochkirch είναι χτισμένο σε ένα μικρό λόφο ύψους 290 μέτρων και περιβάλλεται από πεδιάδες, ρυάκια και συστάδες δέντρων. Το χωριό είναι ορατό από μεγάλη απόσταση με εξαίρεση τη νότια πλευρά, όπου το έδαφος είναι ανώμαλο και κυριαρχείται από το λόφο Kuppritzer με υψόμετρο 368 μέτρων. Η εκκλησία του χωριού βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου και περιβάλλεται από ισχυρό τείχος ύψους δυο μέτρων, που παρέχει κάλυψη στους αμυνόμενους και δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τον επιτιθέμενο να αναρριχηθεί σε αυτόν.

Στις 10 Οκτωβρίου 1758 ο Φρειδερίκος εισήλθε στο Hochkirch και εγκατέστησε το αρχηγείο του. Ο πρωσικός στρατός αριθμούσε περίπου 30.000 άντρες με 200 πυροβόλα κατανεμημένους σε 35 τάγματα πεζικού και 73 ίλες ιππικού. Η πρωσική διάταξη είχε μήκος 6,5 χλμ. και σχημάτιζε ένα S από το Hochkirch έως το Lauske στα βόρεια. Οι Πρώσοι έχτισαν ένα μικρό οχυρό στη νοτιοανατολική πλευρά του Hochkirch στην τοποθεσία Birkenbusch με υψόμετρο 325 μέτρων και τοποθέτησαν εκεί 20 πυροβόλα των 12pdr και άλλα μικρότερα. Δυο τάγματα ελαφρού πεζικού κάλυπταν το οχυρό από τα νότια. Στη δεξιά πτέρυγα ανάμεσα στο Hochkirch και στο Birkenbusch παρατάχτηκαν τρία τάγματα γρεναδιέρων του αντιστράτηγου von Kanitz. Μεταξύ του χωριού Steindörfel και του Birkenbusch ο Φρειδερίκος παρέταξε 20 ίλες ιππικού υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου von Bieberstein ως εφεδρεία. Μέσα στο χωριό έλαβαν θέσεις δυο τάγματα πεζικού και σε μια πιο προωθημένη θέση στο χωριό Kuppritz βρίσκονταν 4 λόχοι του Τάγματος Γρεναδιέρων 12/39 Pieverlingk. Στο κέντρο παρατάχτηκαν 12 τάγματα πεζικού υπο τη διοίκηση του υποστράτηγου Πρίγκιπα Franz von Braunschweig και δυο ταξιαρχίες ιππικού (18 ίλες) του στρατηγού Zieten. Πίσω από την πρώτη γραμμή περιμετρικά του χωριού Pommritz έλαβαν θέσεις 10 ίλες ιππικού ως εφεδρεία. Η αριστερή πτέρυγα των Πρώσων εκτείνονταν από το Rodewitz και Wawitz έως το χωριό Lauske. Σε αυτήν ο Φρειδερίκος παρέταξε 16 τάγματα πεζικού υπο τη διοίκηση του αντιστράτηγου von Manteufell και σε μια πιο προωθημένη θέση στο χωριό Niethen 4 λόχους του Τάγματος Γρεναδιέρων 37/40 Manteufell. 25 ίλες ιππικού του von Seydlitz είχαν παραταχτεί αρκετά πιο πίσω από την πρώτη γραμμή ανάμεσα στο Rodewitz και το χωριό Drehsa με εντολή να παρέχουν κάλυψη στην αριστερή πτέρυγα. Τέλος τοποθέτησε σε μια οχυρή θέση μπροστά από το Lauske 30 πυροβόλα έτοιμα να συνθλίψουν κάθε αυστριακή επίθεση. Το Σώμα Στρατού του Retzow δυνάμεως 10.000 αντρών (14 τάγματα πεζικού και 35 ίλες ιππικού) βρίσκονταν επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά στο χωριό Weissenberg.

Ο αυστριακός στρατός αριθμούσε 80.000 άντρες περίπου με 340 πυροβόλα. Ο φον Ντάουν εγκατέστησε το αρχηγείο του στο Kittlitz ανατολικά σε απόσταση 8 χλμ. από το Rodewitz. Η κύρια δύναμη του αυστριακού στρατού έλαβε θέσεις νότια απέναντι από το Hochkirch. Αποτελούνταν από 31 τάγματα πεζικού παραταγμένα στους λόφους Kuppritzer και αθέατα από τις δυνάμεις των Πρώσων. Νοτιοδυτικά του Hochkirch βρίσκονταν οι δυνάμεις του βαρόνου von Loudon αποτελούμενες από τρια συντάγματα πεζικού Grenzer (4.237 άντρες), πέντε τάγματα πεζικού, δυο λόχους γρεναδιέρων και 45 ίλες ιππικού. Δυτικότερα απέναντι από το χωριό Steindörfel είχαν παραταχτεί 4 τάγματα πεζικού και 20 ίλες ιππικού υπο τη διοίκηση του Κόμη O'Donnell. Νότια του Kuppritz έλαβαν θέσεις 1.200 άντρες και δέκα ίλες ιππικού υπο τη διοίκηση του υποστράτηγου Wiese και αμέσως δεξιότερα σχεδόν απέναντι από το κέντρο των Πρώσων παρατάχτηκαν η ταξιαρχία πεζικού του υποστράτηγου βαρόνου von Bülow (6 τάγματα) και πέντε ίλες θωρακοφόρων του Serbelloni. Η δεξιά πτέρυγα υπο τη διοίκηση του Δούκα von Arenberg αποτελούνταν από 20.000 άντρες κατανεμημένους σε 22 τάγματα πεζικού και είχε παραταχτεί ανατολικά του Rodewitz. Στο λόφο Strohmberg βρίσκονταν 4 τάγματα γρεναδιέρων και πυροβόλα του στρατάρχη Κόμη O'Kelly. Οι 37 ίλες ιππικού του βαρόνου Buccow κάλυπταν τη δεξιά πτέρυγα των Αυστριακών, ενώ οι 25.000 άντρες του Πρίγκιπα Christoph von Baden-Durlach βρίσκονταν στο Reichenbach ως εφεδρεία.

Situation 5am at Hochkirch
Spruner-Menke_Handatlas 1880 Karte 46 Nebenkarte 16

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το σχέδιο μάχης των Αυστριακών

Το συμβούλιο πολέμου των Αυστριακών στις 13 Οκτωβρίου κατάρτισε με προτροπή του υποστράτηγου Lacy ένα σχέδιο επίθεσης κατά των Πρώσων από πολλαπλούς άξονες. Ο κύριος όγκος του αυστριακού στρατού θα διαιρούνταν σε δυο φάλαγγες που θα συνέκλιναν νότια του Hochkirch χρησιμοποιώντας το λόφο Kuppritzer ως κάλυψη της κίνησης τους. Δυο ακόμα φάλαγγες (του O'Donnell και του Loudon) θα επιτίθονταν στο χωριό από τα νώτα. Η υπόλοιπη δύναμη του αυστριακού στρατού θα πραγματοποιούσε επιθέσεις στο κέντρο και την αριστερή πτέρυγα των Πρώσων, ώστε να μην τους επιτρέψει να συνδράμουν στην άμυνα του χωριού. Οι Αυστριακοί έλαβαν τις προβλεπόμενες θέσεις μάχης σε απόσταση βολής από τους Πρώσους υπο την κάλυψη της νύχτας και του δάσους. Η δύναμη του von Arenberg παρατάχτηκε πίσω από το Kotitz έχοντας στα αριστερά της το λόφο Strohmberg και στα δεξιά της το χωριό Weiche. Ο ρόλος της ήταν να επιτεθεί κατά της πρωσικής αριστερής πτέρυγας και να την εμποδίσει να ενισχύσει τις πρωσικές δυνάμεις στο Hochkirch.

Η έναρξη της μάχης

Η μάχη του Hochkirch άρχισε στις 5 το πρωί της 14ης Οκτωβρίου με την επίθεση τις αριστερής πτέρυγας των Αυστριακών κατά των πρωσικών προφυλακών νότια του λόφου Birkenbusch. Ο αυστριακός στρατός κατάφερε γρήγορα να τρέψει σε φυγή τα πρωσικά ελαφρά τάγματα κυριεύοντας μερικά πυροβόλα. Όμως τα τρια τάγματα γρεναδιέρων που είχαν παραταχτεί δεξιά του Hochkirch αντέδρασαν άμεσα και αντεπιτέθηκαν με ορμή κατά των Αυστριακών, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή. Η εμφάνιση των αντρών του βαρόνου Sincère δεν πανικόβαλε τους Πρώσους γρεναδιέρους που οπισθοχώρησαν στα περίχωρα της πόλης με βαριές απώλειες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις συνεχείς επιθέσεις του ιππικού του von Loudon από τα νοτιοδυτικά. Η πίεση των Αυστριακών ανάγκασε τους γρεναδιέρους να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα στο Hochkirch. Τότε ξεκίνησε ένας αδυσώπητος αγώνας για την κατοχή της πρωσικής πυροβολαρχίας βαρέων πυροβόλων στο λόφο Birkenbusch. Λίγο πριν τις 6:00 οι αυστριακές πυροβολαρχίες έλαβαν θέσεις στα υψώματα νοτιοδυτικά της πόλης και άρχισαν να βάλλουν κατά των Πρώσων μέσα σε αυτήν. Ο καπνός από τις φλεγόμενες σκηνές και τα σπίτια γρήγορα έγινε αντιληπτός στο πρωσικό στρατόπεδο βορειότερα και ο Φρειδερίκος αντιλήφθηκε επιτέλους ότι αντιμετώπιζε την κύρια επίθεση των Αυστριακών και όχι κάποια αψιμαχία.

Ο Φρειδερίκος διέταξε άμεσα τον υποστράτηγο Πρίγκιπα Franz von Braunschweig να ενισχύσει το Hochkirch με τρια τάγματα πεζικού και τον αντιστράτηγο von Retzow να φέρει τις δυνάμεις του στο πεδίο της σύγκρουσης. Εντωμεταξύ η κατάσταση στη δεξιά πτέρυγα χειροτέρευε. Το ιππικό του von Zieten μαζί με τις ίλες θωρακοφόρων του υποστράτηγου von Krockow, που έφτασαν από το Pommritz, προσπάθησαν μάταια να σταματήσουν την αυστριακή προέλαση από τα δυτικά. Οι Αυστριακοί με υπέρτερες δυνάμεις κατάφεραν να περικυκλώσουν το Hochkirch. Τα βαριά πυροβόλα των Πρώσων στο Birkenbusch κυριεύτηκαν έπειτα από σκληρή μάχη και βαριές απώλειες των υπερασπιστών τους. Στις 6:30 ο στρατάρχης Keith που είχε τη γενική διοίκηση της δεξιάς πτέρυγας ηγήθηκε μιας αντεπίθεσης με δυο τάγματα πεζικού για την ανάκτηση των βαρέων πυροβόλων. Η ορμή των Πρώσων έτρεψε σε φυγή τους Αυστριακούς, αλλά η επιτυχία τους αυτή ήταν πρόσκαιρη. Τρια αυστριακά τάγματα γρεναδιέρων τους περικύκλωσαν και τους ανάγκασαν σε υποχώρηση προς το Hochkirch, κατά την οποία ο στρατάρχης Keith έπεσε νεκρός. Οι Αυστριακοί στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα πρωσικά βαρέα πυροβόλα για να βάλλουν κατά της πόλης.

Η μάχη στο Hochkirch

Το Hochkirch μετατράπηκε σε λουτρό αίματος για τους Πρώσους. Οι εναπομείναντες άντρες των πρωσικών ταγμάτων υπερασπίστηκαν με σθένος τις θέσεις τους έναντι των Αυστριακών. Σκληρές μάχες δόθηκαν στο χώρο της εκκλησίας και στους γύρω δρόμους, ενώ οι Αυστριακοί χρησιμοποιώντας τα βαρέα πυροβόλα των Πρώσων μετέτρεπαν σε ερείπια την πόλη και οδηγούσαν στο θάνατο τους υπερασπιστές της. Οι πρωσικές ενισχύσεις υπο τον Φρειδερίκο (6 τάγματα πεζικού) πλησίασαν το Hochkirch από τα βορειοδυτικά και χτύπησαν με τα πυροβόλα τους τους Αυστριακούς του von Loudon στο Steindörfel. Οι Αυστριακοί πανικόβλητοι παρατάχτηκαν έξω από την πόλη για να αποκρούσουν την πρωσική επίθεση. Ο Κόμης O'Donnell με τις ίλες ιππικού του επιτέθηκε πλευρικά κατά του πρωσικού πεζικού, αλλά 13 ίλες ιππικού του von Zieten κατάφεραν να αποκρούσουν τους Αυστριακούς και να τους καταδιώξουν έως το Meschwitz. Δέκα ίλες ιππικού επιτέθηκαν κατά των Αυστριακών νότια του Hochkirch και τους έτρεψαν σε φυγή στο γειτονικό δάσος. Η συνεχής πίεση των αυστριακών ταγμάτων πεζικού κατά των εξουθενωμένων και χωρίς πυρομαχικά Πρώσων έφερε λίγα λεπτά αργότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αναδίπλωση

Το Hochkirch έπεσε στα χέρια των Αυστριακών στις 7:30, ενω οι Πρώσοι αναδιπλώθηκαν με μεγάλες απώλειες βορειότερα προς την κατεύθυνση της Drehsa. Ο Φρειδερίκος σχημάτισε μια νέα γραμμή μάχης βορειοδυτικά του Pommritz από τάγματα πεζικού της αριστερής πτέρυγας και δέκα βαρέα πυροβόλα. Η μάχη διακόπηκε γύρω στις 9.00. Ο φον Ντάουν παρέταξε τις δυνάμεις του ανάμεσα στο Hochkirch και το Steindörfel, ενώ το πυροβολικό του από τα υψώματα έβαλλε συνεχώς κατά των νέων πρώσικών θέσεων. Το ιππικό του έλαβε θέσεις ανάμεσα στο Steindörfel και το Jenkwitz με σκοπό να πλήξει τη γραμμή υποχώρησης των Πρώσων. Ο φον Ντάουν δεν έκανε καμία κίνηση και ανέμενε τα αποτελέσματα της επίθεσης των von Arenberg και Durlach. Ο Φρειδερίκος, παρατηρώντας τις νέες αυστριακές θέσεις, αποφάσισε να αποσυρθεί προς το Bautzen, αφήνοντας πέντε τάγματα πεζικού υπο τον υποστράτηγο Saldern ως οπισθοφυλακή.

Η επίθεση της αυστριακής δεξιάς πτέρυγας

field marshal james keithΠαράλληλα με την κύρια επίθεση κατά του Hochkirch εκδηλώθηκε και η επίθεση της αυστριακής δεξιάς πτέρυγας κατά των Πρώσων στο Lauske. Ο von Arenberg με 13 τάγματα πεζικού και 7 συντάγματα ιππικού του βαρόνου Buccow προέλασε προς το Kotitz, ενώ 9 τάγματα πεζικού υπό τον στρατάρχη Δούκα d’Ursel βρίσκονταν σε ετοιμότητα ανάμεσα στο Lauske και την Zschorna. Οι Πρώσοι είχαν αποδυναμωθεί μετά τη μετακίνηση μερικών ταγμάτων πεζικού προς το Hochkirch και έτσι οι Αυστριακοί αντιμετώπισαν μόνο έξι αδύναμα τάγματα γρεναδιέρων. Η εμφάνιση των δυνάμεων του von Arenberg στο Kotitz ανάγκασε το τάγμα γρεναδιέρων Kleist μαζί με δυο λόχους του τάγματος γρεναδιέρων Unruh να ενισχύσουν τις πρωσικές δυνάμεις εκεί. Στις 7:00 ο von Arenberg διέταξε τον στρατάρχη Δούκα d’Ursel να επιτεθεί με εννέα τάγματα πεζικού κατά της πρωσικών βαρέων πυροβόλων και των τεσσάρων ταγμάτων πεζικού που τα υπερασπίζονταν. Οι Αυστριακοί διέσχισαν το θαμνώδες έδαφος μπροστά από την Zschorna έχοντας στην πρώτη γραμμή δυο τάγματα πεζικού και δυο λόχους γρεναδιέρων του συντάγματος Sachsen-Gotha. Η πρώτη επίθεση αποκρούστηκε από τα εύστοχα πυρά των πυροβόλων. Ο Δούκας d’Ursel εξαπέλυσε δεύτερη επίθεση από τα νότια του Lauske και χτύπησε τους Πρώσους πλευρικά. Γύρω στις 8:00 ο von Arenberg εξαπέλυσε την επίθεση του στο Kotitz. Οι υπέρτερες αυστριακές δυνάμεις ανάγκασαν τους Πρώσους σε υποχώρηση. Έπειτα οι δυο Αυστριακοί διοικητές συντόνισαν τις προσπάθειες τους και κύκλωσαν σταδιακά τα δυο πρωσικά τάγματα που υπερασπίζονταν τα βαρέα πυροβόλα. Η αντίσταση ήταν μάταιη και οι Πρώσοι γρεναδιέροι υποχώρησαν συντεταγμένα στα υψώματα πίσω από το Rodewitz. Τα πυροβόλα έπεσαν στα χέρια των Αυστριακών. Ο von Arenberg αναδιοργάνωσε τις γραμμές του και παρακολούθησε παθητικά την πρωσική υποχώρηση, ενώ το Σώμα Στρατού του Retzow πλησίαζε το πεδίο της μάχης.

Η σύγκρουση με τις δυνάμεις του Retzow

Οι 20.000 Αυστριακοί του Πρίγκιπα Christoph von Baden-Durlach ήταν έτοιμοι να συγκρουστούν με τις δυνάμεις του Retzow. 4 τάγματα πεζικού και 3 συντάγματα ιππικού επιτέθηκαν κατά της αριστερής πτέρυγας του Retzow στη Krischa που την υπερασπίζονταν τρία τάγματα πεζικού υπο τη διοίκηση του υποστράτηγου Πρίγκιπα Karl von Braunschweig-Bevern. Η επίθεση απέτυχε από τα εύστοχα πυρά των πρωσικών πυροβόλων. Τη στιγμή εκείνη ήρθε και η διαταγή του Φρειδερίκου για τη διάσωση των Πρώσων στο Hochkirch. Έτσι ο Retzow έστειλε τον Πρίγκιπα Eugen of Württemberg με 4 τάγματα πεζικού και 15 ίλες ιππικού να ενωθούν με τις δυνάμεις του Φρειδερίκου. Ο στρατηγός von Buccow με δυο συντάγματα ιππικού κινήθηκε από το Kotitz στο Nechern και ήρθε αντιμέτωπος με τους Πρώσους εκεί, οι οποίοι καθυστέρησαν την προέλαση του και διευκόλυναν παράλληλα την κίνηση του πρωσικού ιππικού νότια. Ο Πρίγκιπας Eugen of Württemberg αντιλήφθηκε από τα υψώματα νοτιοδυτικά του Nechern τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι υποχωρούντες Πρώσοι, αν οι Αυστριακοί κατάφερναν να κυριεύσουν τη Drehsa και έτσι κινήθηκε γρήγορα προς τα υψώματα έξω από την πόλη. Από εκεί είδε το ιππικό του Κόμη O'Donnell να προσπαθεί να κόψει τη γραμμή υποχώρησης των Πρώσων. Η ξαφνική εμφάνιση του πρωσικού ιππικού ανάγκασε τους Αυστριακούς να σταματήσουν την προέλαση τους και να υποχωρήσουν πίσω στο Steindörfel, ενώ τα πυροβόλα του πρωσικού πεζικού από τη Drehsa καθυστέρησαν την προέλαση του αυστριακού πεζικού. Οι Πρώσοι δεν καταδίωξαν τους Αυστριακούς, αλλά άλλαξαν κατεύθυνση και παρατάχτηκαν βορειότερα της Drehsa στο Belgern. Οι δυνάμεις του von Baden-Durlach κατείχαν το Nechern εμποδίζοντας τον Retzow να κινηθεί νοτιότερα. Έτσι αυτός, με την υπόλοιπη δύναμη του στρατού του, κινήθηκε βόρεια προς το Cannewitz. Εκεί έφτασαν αργότερα και τα τρία τάγματα πεζικού του von Bevern.

Το τέλος της μάχης

Η μάχη του Hochkirch κράτησε πέντε ώρες. Το πεδίο της μάχης ήταν στρωμένο με τα πτώματα 9.000 Πρώσων και 8.000 Αυστριακών στρατιωτών. Ο φον Ντάουν κράτησε τις δυνάμεις του γύρω από το Hochkirch και δεν επιχείρησε να καταδιώξει τον Φρειδερίκο που υποχωρούσε με το στρατό του ακόμα πιο βορειοδυτικά στο Klein-Bautzen. Το απόγευμα οι Αυστριακοί επέστρεψαν στο στρατόπεδο τους, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης μια ταξιαρχία πεζικού.

Οι απώλειες

Ο πρωσικός στρατός έχασε σχεδόν το 1/3 της δύναμης του (246 αξιωματικούς και 8.851 άντρες), 168 πυροβόλα και 30 πολεμικές σημαίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο στρατάρχης Keith και ο Πρίγκιπας Franz von Braunschweig. Οι υποστράτηγοι von Geist και von Krockow υπέκυψαν μετά τη μάχη στα τραύματα τους, ενώ ο στρατάρχης Πρίγκιπας Moritz von Dessau τραυματίστηκε και συνελήφθη από τους Αυστριακούς. Μετά την απελευθέρωση του έμεινε μακριά από την ενεργό δράση. Ο αυστριακός στρατός έχασε 325 αξιωματικούς και 7.262 άντρες, καθώς και 4 πολεμικές σημαίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η μάχη του Hochkirch αποτέλεσε μια βαριά ήττα για τον Φρειδερίκο, αλλά η παροιμιώδης πειθαρχία του στρατού του τον έσωσε από μια ολοκληρωτική καταστροφή. Η συντεταγμένη υποχώρηση των Πρώσων από το φλεγόμενο χωριό και η διστακτικότητα του φον Ντάουν εξουδετέρωσαν το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχαν κερδίσει οι Αυστριακοί. Αντί να καταδιώξουν τον πρωσικό στρατό, αποσύρθηκαν στα υψώματα που κατείχαν πριν τη μάχη για ανάπαυση. Έπειτα από έξι ημέρες προέλασαν ξανά και έλαβαν θέσεις μεταξύ Belgern και Jesewitz, ενω ο Φρειδερίκος είχε αποσυρθεί 6,5 χλμ. δυτικότερα στο Doberschütz.

Ο φον Ντάουν δέχτηκε σκληρή κριτική για τη μη εκμετάλλευση της νίκης του, αλλά όχι από την Αυτοκράτειρα και τον Υπουργό Εξωτερικών Kaunitz. Από την άλλη πλευρά, ο Φρειδερίκος άδραξε την ευκαιρία να αναδιοργανώσει το στρατό του. Μέσα σε δυο χρόνια πολέμου ο πρωσικός στρατός είχε χάσει 100.000 άντρες, ενω πολλά συντάγματα ήταν υποστελεχώμενα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά τη μάχη του Hochkirch μπόρεσε να καλύψει τα κενά στο στρατό του από αιχμαλώτους πολέμου και μισθοφόρους. Στις 5 Νοεμβρίου κατά την επέτειο της μεγάλης νίκης του στο Ρόσμπαχ προέλασε με το στρατό του προς τον Neisse και μια εβδομάδα αργότερα ακόμα πιο δυτικά, αναγκάζοντας τους Αυστριακούς να ξεχειμωνιάσουν στη Βοημία. Έτσι στα τέλη του 1758 ο Φρειδερίκος παρέμενε κύριος της Σαξονίας και Σιλεσίας.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Άρθρα

Video

Top