Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ OMDURMAN, 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1898

Η πορεία προς το Ομντουρμάν ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου του 1898. Από το Wad Hamed η Άγγλο-αιγυπτιακή δύναμη κινήθηκε διαμέσου της ερήμου προς το Jebel Royan, προσπερνώντας τα υψώματα Shabluka και έφτασε στις 30 Αυγούστου στην τοποθεσία Sayal. Στο Νείλο έπλεαν οι κανονιοφόροι. Στις 31 Αυγούστου η δύναμη έφτασε στο Sururab, από όπου ο Κίτσενερ και οι στρατηγοί του αντίκρυσαν την πόλη του Ομντουρμάν.

Ο στρατός έφτασε την επόμενη ημέρα στην τοποθεσία Egeiga σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Ομντουρμάν, όπου και στρατοπέδευσε. Το ιππικό του Broadwood μαζί με το Σώμα Καμήλων διατάχτηκε να εκτέλεσε αναγνώριση του εδάφους δυτικά των λόφων Kerreri, ενώ οι Λογχοφόροι πέρασαν πίσω από τους λόφους του Jebel Surgham. Ο στρατός του Khalifa εθεάθη να κινείται βόρεια. Οι κανονιοφόροι είχαν εντωμεταξύ πλεύσει στο Ομντουρμάν και διατάχτηκαν να το βομβαρδίσουν. Η μάχη πρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα.

ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Άγγλο-αιγυπτιακός στρατός

Ο Άγγλο-αιγυπτιακός στρατός αριθμούσε περίπου 26.000 άντρες. Από αυτούς οι 8.200 ήταν Βρετανοί και οι 17.600 Αιγύπτιοι και Σουδανοί. Αποτελούνταν από τη βρετανική μεραρχία πεζικού του αντιστράτηγου Sir William Catacre και την αιγυπτιακή μεραρχία πεζικού του υποστράτηγου Archibald Hunter

Η βρετανική μεραρχία αποτελούνταν από την 1η ταξιαρχία πεζικού του ταξίαρχου A.G. Wauchope και την 2η ταξιαρχία πεζικού του ταξίαρχου N.G. Lyttelton. Η αιγυπτιακή μεραρχία αποτελούνταν από την 1η ταξιαρχία πεζικού του αντισυνταγματάρχη Hector Archibald MacDonald, την 2η ταξιαρχία πεζικού του αντισυνταγματάρχη J.G. Maxwell, την 3η ταξιαρχία πεζικού του αντισυνταγματάρχη D.F. Lewis και την 4η ταξιαρχία πεζικού του συνταγματάρχη Collinson.

Η δύναμη ιππικού του Κίτσενερ αποτελούνταν από 4 ίλες του 21ου συντάγματος Λογχοφόρων, 9 ίλες αιγυπτιακού ιππικού υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη R.G. Broadwood και 8 λόχους του Σώματος Καμήλων. Τέλος υπήρχαν 44 πυροβόλα και 20 πολυβόλα Maxim.

Ο στρατός των Ansar

Ο στρατός των Δερβίσηδων αποτελούνταν από πολεμιστές που έφεραν δόρυ, ασπίδα και σπαθί, καθώς και λίγους ιππείς από τη φυλή των Baggara. Κάποιοι από αυτούς ήταν οπλισμένοι με τυφέκια. Ο στρατός του Khalifa αριθμούσε περίπου 50.000 άντρες και ήταν διαιρεμένος σε ομάδες μάχης που ξεχώριζαν από το χρώμα της σημαίας τους. Υπήρχε λοιπόν η ομάδα μάχης με τη Σκούρα Πράσινη Σημαία του Uthman al-Din, η ομάδα μάχης με τη Μαύρη Σημαία του Yacub, η ομάδα μάχης με την Πράσινη Σημαία του Khalifa Ali wad Ullu, η ομάδα μάχης με την Κόκκινη Σημαία του Khalifa al-Sharif, η ομάδα μάχης του Osman Digna και η ομάδα μάχης του Amir Othman Azraq.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Η προέλαση του στρατού των Ansar σταμάτησε το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1898. Έτσι ο Κίτσενερ βρήκε ευκαιρία να ισχυροποιήσει την αμυντική περίμετρο του στρατοπέδου του. Οι κανονιοφόροι επέστρεψαν και αγκυροβόλησαν στις δυο άκρες του για την παροχή πυρών υποστήριξης. Οι άντρες είχαν πάρει τις προβλεπόμενες θέσεις τους πίσω από τον αγκαθωτό φράκτη.

Η μάχη του Ομντουρμάν άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου με την επίθεση του Khalifa στις 6.30 το πρωί. Οι συμπαγείς μάζες των πολεμιστών του Othman Azraq και του Khalifa al-Sharif (περίπου 20.000 άντρες) είχαν σχηματίσει ένα τεράστιο ημικύκλιο μπροστά από το στρατόπεδο του Άγγλο-αιγυπτιακού στρατού, καλύπτοντας όλη την απόσταση μεταξύ Jebel Surgham και λόφων Kerreri. Το αιγυπτιακό ιππικό, το Σώμα Καμήλων μαζί με πολυβόλα Maxim έλαβαν αμέσως θέσεις δεξιά στους λόφους Kerreri. Οι Ansar κινούνταν γρήγορα και ήλθαν αντιμέτωποι με τα πρώτα πυρά των πυροβόλων. Στη συνέχεια, τα θεριστικά πυρά από τους άντρες των άγγλο-αιγυπτιακών ταγμάτων και τα πολυβόλα Maxim, προκάλεσαν πολλές απώλειες ανάμεσα τους, με αποτέλεσμα η πρώτη επίθεση του Khalifa να αποκρουστεί κατά τις 8.00 η ώρα.

Ταυτόχρονα με την μεγάλη επίθεση στο κέντρο, η ομάδα μάχης της Σκούρας Πράσινης Σημαίας του Uthman al-Din κινούνταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τους λόφους Kerreri. Τα έφιππα στρατεύματα εκεί βρέθηκαν σε δυσχερή θέση και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το στρατόπεδο υπό τη συνεχή πίεση του εχθρού. Οι Ansar περικύκλωσαν το Σώμα Καμήλων και κυρίευσαν δυο πολυβόλα Maxim. Άμεσα η κανονιοφόρος Melik που βρίσκονταν σε επιφυλακή στη δεξιά άκρη του στρατοπέδου, άνοιξε πυρ εναντίον του εχθρού, προκαλώντας του βαριές απώλειες και σώζοντας το Σώμα Καμήλων από την καταστροφή.

Στις 8.15 το 21ο Σύνταγμα Λογχοφόρων διατάχτηκε να καθαρίσει το έδαφος από τον εχθρό πίσω από το Jebel Surgham και να εμποδίσει την υποχώρηση τους προς το Ομντουρμάν. Αρχικά ήρθε σε εμπλοκή με μερικούς Ansar, αλλά δεν φαντάζονταν, ότι κρυμμένοι σε μια ρεματιά εκεί βρίσκονταν περίπου 3.000 πολεμιστές. Έτσι με ασυγκράτητη ορμή, το 21ο Σύνταγμα επιτέθηκε στον εχθρό και δίνοντας μάχη σώμα με σώμα, κατάφερε με απώλειες 65 αντρών και 119 αλόγων, να βρεθεί στην άλλη πλευρά της ρεματιάς. Αφού αφίππευσαν, οι Λογχοφόροι άνοιξαν πυρ με τις καραμπίνες τους, προκαλώντας αρκετές απώλειες στον εχθρό, ο οποίος υποχώρησε πίσω από το Jebel Surgham στις θέσεις της Μαύρης Σημαίας του Khalifa.

Άμεσα ο Κίτσενερ διέταξε το στρατό του να κινηθεί προς το Jebel Surgham ώστε να προλάβει να αποκόψει την φυγή των Ansar προς το Οντουρμάν. Η κίνηση των Άγγλο-αιγυπτιακών ταγμάτων προς τα νότια είχε ως αποτέλεσμα η ταξιαρχία του MacDonald να βρεθεί σε απόσταση ενός μιλίου μακρύτερα από τις υπόλοιπες. Ο κίνδυνος να σφαγιαστεί από τον υπέρτερο εχθρό καταμεσής της ερήμου ήταν μεγάλος. Στις 9.50 το πρωί οι Ansar της Μαύρης Σημαίας επιτέθηκαν μανιασμένα και ο MacDonald διέταξε τους άντρες του να παραταχτούν για μάχη. Η πειθαρχία των Σουδανών στρατιωτών ήταν υποδειγματική και σε συνδυασμό με το πλευρικό πυρ από τους άντρες του Lewis, ανάγκασαν τον εχθρό να οπισθοχωρήσει. Ταυτόχρονα οι ταξιαρχίες των Lyttelton και Maxwell επιτέθηκαν στους Ansar πίσω από το Jebel Surgham και τους απώθησαν βαθιά μέσα στη έρημο. Λίγα λεπτά αργότερα έκαναν την εμφάνιση τους από τους λόφους Kerreri οι 12.000 πολεμιστές της Πράσινης Σημαίας. Ο MacDonald τότε διέταξε τους άντρες του να προβούν σε αλλαγή μετώπου προς βορά, ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή.

Εντωμεταξύ είχαν φτάσει προς ενίσχυση του η 1η ταξιαρχία του Wauchope,η 4η ταξιαρχία του Collinson που είχε μείνει σε εφεδρεία, το αιγυπτιακό ιππικό του Broadwood και το Σώμα Καμήλων. Ήταν η κρισιμότερη στιγμή της μάχης του Ομντουρμάν. Οι συνεχείς ομοβροντίες του άγγλο-αιγυπτιακού στρατού προκάλεσαν τεράστιες απώλειες στους πολεμιστές της Πράσινης Σημαίας, που τράπηκαν σε φυγή πίσω από τους λόφους Kerreri.

Η μάχη τελείωσε με τη φυγή του εχθρού μέσα στην έρημο. Ο Khalifa εγκατέλειψε την πόλη μαζί με τους πιστούς ακόλουθους του προς την επαρχία του Kordofan στο δυτικό Σουδάν. Σκοτώθηκε στο Um Dibaykarat το 1899, ενώ ο Osman Digna συνελήφθη και κλείστηκε σε αιγυπτιακές φυλακές έως το θάνατο του το 1924. Το αποτέλεσμα της μάχης του Ομντουρμάν ήταν η εξαφάνιση του κινήματος του Μαχντί στο Σουδάν και η υποταγή της χώρας στην βρετανική κυριαρχία.

Top