Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ EL TEB, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1884

ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο βρετανικός στρατός

Ο Βρετανικός στρατός που έλαβε μέρος στη μάχη του El Teb ήταν δύναμης 4.500 αντρών περίπου. Οι αξιωματικοί και άντρες του προέρχονταν από όλα τα διάσημα συντάγματα πεζικού και ιππικού της αυτοκρατορίας.

  • • 1ο τάγμα του 42ου Συντάγματος Black Watch
  • • 3ο τάγμα του 60ου Συντάγματος King's Royal Rifle Corps
  • • 1ο τάγμα του 75ου Συντάγματος Gordon Highlanders
  • • 2ο τάγμα του 89ου Συντάγματος Royal Irish Fusiliers
  • • 1ο τάγμα του 65ου Συντάγματος York and Lancaster
  • • 10ο Ουσάρων
  • • 19ο Ουσάρων

Τη δύναμη συμπλήρωναν άντρες του Βασιλικού Σώματος Μηχανικού, άντρες της Ναυτικής ταξιαρχίας, Έφιππο Πεζικό, 28 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων και πολυβόλα Gatling και Gardner. Οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν εξοπλισμένοι με το τυφέκιο Martini-Henry μονής βολής με ξιφολόγχη. Οι στολές τους ήταν κυρίως χρώματος χακί και έφεραν κράνος. Οι άντρες του ιππικού ήταν εξοπλισμένοι με σπαθί και καραμπίνα.

Ο στρατός των Ansar

Οι Ansar είχαν στη διάθεση τους 6.000 πολεμιστές περίπου, 4 πυροβόλα Κρουπ και 1 πολυβόλο Gatling. Απέναντι στο σύγχρονο στρατό των Βρετανών, ήταν οπλισμένοι με παραδοσιακά δόρατα και ασπίδες. Μερικοί από αυτούς έφεραν τυφέκια. Δε διέθεταν ιππικό.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Το 10ο σύνταγμα Ουσάρων και ο αντιστράτηγος Gerald Graham αποβιβάστηκαν στο Σουακίμ στην Ερυθρά θάλασσα στις 20 Φεβρουαρίου 1884, με αποστολή να αντικαταστήσουν την αιγυπτιακή φρουρά του Tokar. Τα υπόλοιπα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν εκεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Στις 22 του μηνός ο Graham έμαθε την πτώση του Tokar στις δυνάμεις του Μαχντί. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τους Βρετανούς να αλλάξουν τακτική και να περάσουν στην αντεπίθεση με στόχο μια νίκη κατά του Μαχντί. Η βρετανική δύναμη κατευθύνθηκε νότια προς το Trinkatat, όπου έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι Βρετανοί άφησαν το Trinkatat στις 29 Φεβρουαρίου και κινήθηκαν στην ενδοχώρα προς το Tokar. Ο Osman Digna, μαθαίνοντας την κίνηση αυτή, οχύρωσε ένα εγκαταλελειμμένο διυλιστήριο ζάχαρης κοντά στο χωριουδάκι του El Teb. Ο βρετανικός στρατός προχωρούσε μέσα στην έρημο σε σχηματισμό τετραγώνου. Στο κέντρο του βρίσκονταν οι καμήλες που μετέφεραν τα κιβώτια με τα πυρομαχικά και τις ιατρικές προμήθειες. Τα δυο συντάγματα των Ουσάρων και το Έφιππο πεζικό ακολουθούσαν σε απόσταση.

Τη στιγμή που πλησίαζαν το El Teb, οι Ansar άνοιξαν πυρ κατά του τετραγώνου με τα πυροβόλα τους, καλυπτόμενοι πίσω από αναχώματα και χαμηλούς λόφους γύρω από το χωριό. Αμέσως ο Graham έδωσε διαταγή στους άντρες του να πέσουν στο έδαφος ώστε να επιτρέψουν στα πυροβόλα να βάλλουν κατά των Ansar από το κέντρο του τετραγώνου. Οι επιτυχημένες βολές τους σίγησαν τα εχθρικά πυροβόλα. Αμέσως οι άντρες σηκώθηκαν και συνέχισαν την κίνηση τους. Σκοπός του Graham ήταν να υπερκεράσει το αριστερό του εχθρού και να τους επιτεθεί κατά μέτωπο.

Ο ελιγμός πραγματοποιήθηκε με επαγγελματική ακρίβεια. Τα συντάγματα των Ουσάρων και το Έφιππο πεζικό βρίσκονταν τώρα στη δεξιά πλευρά του τετραγώνου. Τη στιγμή εκείνη, περίπου 2.000 Ansar επιτέθηκαν μανιασμένα κατά των Βρετανών, κραδαίνοντας τα σπαθιά και τις λόγχες τους. Μερικές όμως ομοβροντίες από τα πυροβόλα και τα εύστοχα πυρά των αντρών με τα Martini-Henry, ανάγκασαν τους πολεμιστές του Μαχντί να αποσυρθούν πίσω στις θέσεις τους.

Νομίζοντας λανθασμένα ότι υποχωρούν, ο υποστράτηγος Herbert Stewart διέταξε τους Ουσάρους να επιτεθούν. Το ανώμαλο και γεμάτο θάμνους πετρώδες έδαφος δεν ήταν κατάλληλο για επελάσεις ιππικού. Οι Ansar, καλυπτόμενοι σε μικρές κοιλότητες, έριχναν στα πόδια των αλόγων μπούμερανγκ για να τα σπάσουν και ορμούσαν στους ιππείς με μεγάλα σπαθιά, προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα το πεζικό κινήθηκε στα νώτα των Ansar, κατέλαβε το διυλιστήριο ζάχαρης και εισήλθε στο El Teb. Η μάχη τελείωσε αργά το μεσημέρι. Οι ηττημένοι Ansar υποχώρησαν προς την ενδοχώρα.

Ο Graham άφησε τους άντρες του συντάγματος Black Watch στο El Teb και έφτασε στις 3 Μαρτίου με την υπόλοιπη δύναμη στο Tokar. Παίρνοντας μαζί του μερικούς επιζώντες, επέστρεψε στο Σουακίμ στις 5 Μαρτίου. Οι απώλειες των Βρετανών στη μάχη του El Teb ήταν 5 αξιωματικοί και 34 άντρες νεκροί, ενώ οι Ansar είχαν περίπου 2.500 νεκρούς.

Top