Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΤΜΠΑΡΑ, 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1898

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Η θυελλώδης προέλαση του Κίτσενερ στο βόρειο Σουδάν τα δυο προηγούμενα έτη ανάγκασαν τους Ανσάρ σε άτακτη υποχώρηση νότια προς τις πόλεις Metammeh και Μπερμπέρ στο Νείλο και τον ποταμό Ατμπάρα. Έχοντας σαφή υπεροχή σε άντρες και πολεμικό υλικό, ο Κίτσενερ διέταξε το στράτηγο Χάντερ να κυριεύσει το Abu Hamed. Η πόλη έπεσε στις 7 Αυγούστου 1897. Ο διοικητής των Ανσάρ στην περιοχή Zaki Uthman θορυβήθηκε από αυτή την εξέλιξη και διέταξε την εκκένωση του Μπερμπέρ, του πιο στρατηγικού σημείου στο Νείλο. Οι Ανσάρ οπισθοχώρησαν στο Σέντι, νότια του ποταμού Ατμπάρα. Η έρημη πόλη κυριεύτηκε από τον Χάντερ στις 31 Αυγούστου.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 1897 ο Κίτσενερ δημιούργησε το οχυρό Ατμπάρα στη συμβολή του Νείλου με τον ομώνυμο ποταμό και περίμενε τις ενισχύσεις από Μάλτα και Αίγυπτο. Εντωμεταξύ, οι Ανσάρ του Emir Mahmud προωθήθηκαν από το Metammeh βόρεια προς τον ποταμό Ατμπάρα για να αναχαιτίσουν το στρατό του Κίτσενερ. Έφτασαν στην τοποθεσία Nakheila στις 20 Μαρτίου, όπου και κατασκεύασαν ένα οχυρωμένο στρατόπεδο.

ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Άγγλο-αιγυπτιακός στρατός

Οι ενωμένες Άγγλο-αιγυπτιακές δυνάμεις αριθμούσαν 14.000 άντρες, οι οποίοι σχημάτιζαν τη βρετανική ταξιαρχία του αντιστράτηγου Ουίλλιαμ Κατάκρ (William Catacre) και την αιγυπτιακή μεραρχία του υποστράτηγου Αρτσιμπάλντ Χάντερ (Archibald Hunter).

Η σύνθεση της βρετανικής ταξιαρχίας φαίνεται παρακάτω :

  • • 1ο τάγμα του 6ου συντάγματος Royal Warwickshire
  • • 1ο τάγμα του 10ου συντάγματος Lincolnshire
  • • 1ο τάγμα του 72ου συντάγματος Seaforth Highlanders
  • • 1ο τάγμα του 79ου συντάγματος Cameron Highlanders

Η αιγυπτιακή μεραρχία αποτελούνταν από την 1η ταξιαρχία του αντισυνταγματάρχη Έκτωρ Αρτσιμπάλντ Μακντόναλντ (Hector Archibald MacDonald), την 2η ταξιαρχία του αντισυνταγματάρχη Τζον Μάξγουελ (J.G. Maxwell) και την 3η ταξιαρχία του αντισυνταγματάρχη Λούις (D.F. Lewis). Οι ταξιαρχίες ήταν επανδρωμένες με Αιγύπτιους και Σουδανούς στρατιώτες. Επίσης υπήρχαν 8 ίλες ιππικού υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη R.G. Broadwood, 8 πολυβόλα Maxim και πυροβόλα Krupp.

Οι στρατιώτες φορούσαν χακί στολή και κράνη. Τα δυο συντάγματα των Highlanders έφεραν την ιδιαίτερη φούστα kilt. Ο οπλισμός τους αποτελούνταν από το τυφέκιο Lee-Metford με γεμιστήρα 5 σφαιρών και ξιφολόγχη. Οι Αιγύπτιοι και Σουδανοί στρατιώτες έφεραν το παλιό Martini-Henry.

Ο στρατός των Ανσάρ

Η σύνθεση του στρατού των Δερβίσηδων δεν είχε αλλάξει από την εποχή της πτώσης του Χαρτούμ το 1885. Οι άντρες του ήταν ακόμα εξοπλισμένοι με ασπίδες, ξίφη και ακόντια. Ανάμεσα τους υπήρχαν και ορισμένοι Άραβες τυφεκιοφόροι με τυφέκια Remington και 5.000 ιππείς από τη φυλή Baggara. Η συνολική δύναμη τους έφτανε τους 15.000 άντρες υπό την καθοδήγηση του Emir Mahmud.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι Δερβίσηδες περίμεναν τον Κίτσενερ στο οχυρωμένο στρατόπεδο τους. Εκείνος άφησε το οχυρό Ατμπάρα στις 7 Απριλίου 1898 και κινήθηκε κατά της Nakheila. Το πρωί της επόμενης μέρας 8 Απριλίου, ο Άγγλο-αιγυπτιακός στρατός είχε παραταχτεί για μάχη.

Τα πυροβόλα άνοιξαν πρώτα πυρ και το πεδίο μάχης καλύφθηκε από σύννεφα σκόνης και καπνού. Οι ιππείς Baggara επιτέθηκαν κατά του αιγυπτιακού ιππικού στα αριστερά της παράταξης και αναχαιτίστηκαν αμέσως από τα πυρά των δυο πολυβόλων Maxim. Ακολούθησε η γενική επίθεση του πεζικού κατά των οχυρωμένων θέσεων των Ανσάρ. Οι άντρες του συντάγματος Cameron Highlanders βρίσκονταν στην κορυφή της επίθεσης και ακολουθούσαν οι άντρες των υπόλοιπων συνταγμάτων.

The battle of Atbara 1898

Ο αγκαθωτός φράκτης και τα πολλά χαντάκια προκάλεσαν δυσκολίες στην κίνηση των αντρών και αρκετές απώλειες. Οι Ανσάρ κρυμμένοι στο έδαφος, πετάγονταν ξαφνικά μπροστά και τους πυροβολούσαν. Οι άντρες της αιγυπτιακής μεραρχίας του Χάντερ επιτέθηκαν ταυτόχρονα από τη δεξιά πλευρά και πίεσαν τους Ανσάρ, οι οποίοι άρχισαν να υποχωρούν προς τον ποταμό Ατμπάρα. Η σωματοφυλακή του Mahmud αντιστάθηκε με πείσμα στο οχυρό προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο 11ο σουδανικό τάγμα. Οι Βρετανοί του αντιστράτηγου Κατάκρ, από την άλλη πλευρά, συνέχισαν την κίνηση τους μέσα στο στρατόπεδο και έφτασαν ως τις όχθες του ποταμού, πυροβολώντας τους Ανσάρ που τρέπονταν σε φυγή.

Η μάχη διήρκεσε 45 λεπτά. Ήταν μια δαπανηρή νίκη για το στρατό του Κίτσενερ, που είχε 83 νεκρούς και 485 τραυματίες περίπου. Οι Ανσάρ είχαν 1.000 νεκρούς. Ο Emir Mahmud συνελήφθη αιχμάλωτος, ενώ ο Οσμάν Ντίγκνα διέφυγε με 4.000 άντρες περίπου προς το Ομντουρμάν.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Top