Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ABU KLEA, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1885

ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο βρετανικός στρατός

Η βρετανική δύναμη που έλαβε μέρος στη μάχη του Abu Klea ήταν δύναμης 1.400 αντρών περίπου. Ήταν έφιππη σε καμήλες και αντικειμενικός σκοπός της ήταν να φτάσει όσο γίνεται γρηγορότερα στο Χαρτούμ και να σώσει το στρατηγό Γκόρντον. Η Φάλαγγα Ερήμου του υποστράτηγου Herbert Stewart είχε την παρακάτω σύνθεση :

• 1ο τάγμα του 35ου Συντάγματος Royal Sussex
Σύνταγμα Καμήλων της Φρουράς, αποτελούμενο από άντρες του Συντάγματος Γρεναδιέρων και των Συνταγμάτων Coldstream και Scots της Φρουράς
Βαρύ Σύνταγμα Καμήλων, αποτελούμενο από άντρες του Συντάγματος Ιππικού της Φρουράς (Household Cavalry) και των Συνταγμάτων Δραγώνων και Λογχοφόρων του βρετανικού στρατού
• Έφιππο Πεζικό
• Πεζοναύτες (Royal Marines Light Infantry)
• 19ο Ουσάρων
• Ναυτική ταξιαρχία με ένα πολυβόλο Gardner
• 3 πυροβόλα των 2.5 ιντσών

Οι άντρες των Συνταγμάτων Καμήλων φορούσαν γκρι χιτώνια και έφεραν καφέ κράνος. Οι άντρες του συντάγματος Royal Sussex φορούσαν χακί χιτώνιο και ήταν οπλισμένοι με το τυφέκιο Martini-Henry μονής βολής με ξιφολόγχη 22 ιντσών. Οι Ουσάροι έφεραν καραμπίνες και σπαθιά.

Ο στρατός των Ansar

Οι πολεμιστές Ansar που αντιμετώπισαν τους Βρετανούς στη μάχη του Abu Klea έφεραν τα παραδοσιακά όπλα τους, δηλαδή ασπίδες, λόγχες και σπαθιά. Μερικοί από αυτούς ήταν οπλισμένοι με τυφέκια Remington. Φορούσαν την παραδοσιακή στολή jibah και είχαν μαύρα λάβαρα. Δε διέθεταν ιππικό.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Σκοπός της Φάλαγγας Ερήμου ήταν να διασχίσει την έρημο Bayuda με κατεύθυνση την πόλη του Metammeh στο Νείλο. Εκεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της επιχείρησης, ο Stewart θα συναντούσε τα ατμόπλοια του Γκόρντον, που έπλεαν από το Χαρτούμ.

Η βρετανική δύναμη ξεκίνησε από το Korti στις 30 Δεκεμβρίου 1884 και έφτασε στα πηγάδια του Gakdul, στη μέση περίπου της απόστασης προς Metammeh, στις 2 Ιανουαρίου 1885. Λόγω έλλειψης ζώων για τη μεταφορά των εφοδίων, ο Stewart αναγκάστηκε να αφήσει μέρος της δύναμης του στα πηγάδια και επέστρεψε πίσω στο Korti για να φέρει τις υπόλοιπες προμήθειες που ήταν απαραίτητες. Επέστρεψε στο Gakdul στις 12 Ιανουαρίου.

Έπειτα από ανάπαυση δυο ημερών, η Φάλαγγα Ερήμου ξεκίνησε πάλι την πορεία της. Καλύπτοντας περισσότερα από 50 μίλια σε μια ημέρα, έφτασε στις 16 Ιανουαρίου σε απόσταση τριών μιλίων από την όαση του Abu Klea, όπου και κατασκήνωσε. Οι ανιχνευτές ιππικού ανέφεραν την παρουσία μιας ισχυρής δύναμης των Ansar κοντά στα πηγάδια. Η ανάγκη για νερό ώθησε τον Stewart να επιδιώξει τη σύγκρουση με τον εχθρό, ώστε να εξασφαλίσει την όαση του Abu Klea.

Την επόμενη ημέρα, 17 Ιανουαρίου, η βρετανική δύναμη σε σχηματισμό τετραγώνου κινήθηκε πάνω στο πετρώδες και σκληρό έδαφος της ερήμου. Μερικές μονάδες του Έφιππου Πεζικού βρίσκονταν ολόγυρα σε ρόλο ακροβολιστή, ενώ οι υπόλοιπες ήταν παρεταγμένες στο αριστερό τμήμα του τετραγώνου. Το 19ο σύνταγμα Ουσάρων κάλυπτε το αριστερό πλευρό της διάταξης και ένα μικρό απόσπασμα το δεξιό. Περίπου 3.000 Ansar περίμεναν τους Βρετανούς να φτάσουν σε απόσταση 200 γιαρδών και εξαπέλυσαν τη μανιασμένη επίθεση τους. Τα θεριστικά πυρά από τις βολές των Martini-Henry και των πυροβόλων δεν τους πτόησαν και συνέχισαν την ορμητική κίνηση τους.

Όταν η πρώτη επίθεση των Ansar άρχισε να παρουσιάζει σημάδια αποδιοργάνωσης, μερικοί από αυτούς άλλαξαν ξαφνικά κατεύθυνση και επιτέθηκαν στην πίσω αριστερή γωνία του τετραγώνου. Η μάχη ήταν σκληρή σώμα με σώμα. Ο αντισυνταγματάρχης Fred Burnaby βρήκε τραγικό θάνατο μαχόμενος με τους άντρες του, προσπαθώντας να κλείσει το ρήγμα στη βρετανική διάταξη. Οι Ansar κατάφεραν τελικά να εισχωρήσουν στο κέντρο του τετραγώνου. Εκεί βρίσκονταν οι καμήλες με τα εφόδια. Τα ζώα σχημάτιζαν μια ζωντανή αλυσίδα, πάνω στην οποία έσπασε η ορμή του εχθρού και έδωσε χρόνο στους Βρετανούς να ανασυνταχθούν. Οι άντρες του συντάγματος Royal Sussex και οι Πεζοναύτες, που βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά του τετραγώνου άνοιξαν αμέσως πυρ κατά του εχθρού, ο οποίος διαλύθηκε. Η μάχη τελείωσε ύστερα από λίγα λεπτά. Χωρίς την παραμικρή ελπίδα, οι Ansar σταμάτησαν την επίθεση και υποχώρησαν.

Οι Βρετανοί είχαν εννέα αξιωματικούς και 72 άντρες νεκρούς. Οι Ansar έχασαν περίπου 1.500 πολεμιστές. Οι Ουσάροι κατέλαβαν τα πηγάδια του Abu Klea και οι άντρες έστησαν καταυλισμό για το υπόλοιπο της ημέρας.

Top